Piektdiena, 29 Marts 2024

Vārda diena: Agija, Aldonis

Tu kļūsti par to, kam tici.

Opra Vinfreja

Baltkrievu kultūras centrs pulcē kultūru ziedēšanu

“Kultūru ziedēšana” – tā saucas Baltkrievu kultūras centra šogad uzsāktais jaunais pētnieciskais projekts, kas aicina uz dialogu visas Daugavpils nacionālās kultūras. Pirmie viesi bija Latviešu biedrības un Lietuviešu biedrības pārstāvji. Iepazīšanās tēma bija baltkrievu tautas rituāls “Koļadi” (Ziemassvētki).

Ciemiņus sveica ķekatnieki – Kaza, Sumanoša, Vorožbitka, Saimniece, kas ar dziesmām un jokiem sveica visus Jaunajā gadā, novēlot veselību, bagātību, labklājību. Tā baltkrievi tradicionāli “Koļados” dodas no mājas uz māju, saņemot cienastus  un dāvājot saviem mīļajiem labu garastāvokli. Šis ir tikšanās, dāvanu, prieka un cerību laiks. Viesi ar prieku dejoja, apguva baltkrievu deju “Karapet”, dziedāja tautasdziesmu “Kasіv Jasj kanjušinu”.

Kāda ir atšķirība starp latviešiem un lietuviešiem, kas svin Ziemassvētkus? Par to runāja viesi. Izrādījās, ka kaimiņvalstīm šajā ziņā ir daudz kopīga. Un viņi kopā dziedāja latviešu dziesmas. Pārrunājām tēmu, kas aktuāla visiem amatieru ansambļiem – gatavošanās Vispārējiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem, kas šovasar notiks Rīgā. Lietuviešiem un baltkrieviem vēl jāiztur konkursa atlase – uzstāšanās žūrijas pārstāvjiem.

Dāvanas ir neatņemama “Koļadu” svētku sastāvdaļa. BKC sagatavoja suvenīrus, tostarp amuletu – salmu “zirnekli”, latviešu vidū tas zināms, kā puzurs. Šādu dekoratīvo rotājumu izgatavošana ir cieši saistīta ar kaimiņtautu Ziemassvētku rituāliem. Paldies draugiem no Latviešu biedrības un Lietuviešu biedrības par dāvanām un pozitīvismu!

Tikšanās noslēguma posms bija baltkrievu nacionālās virtuves degustācija. Galvenie cienasti bija kartupeļu pankūkas ar mājas ziemas sagatavēm un krējumu, kā arī dzērveņu morss. Tie tiek uzskatīti par baltkrievu ēdieniem, taču tos labi pazīst arī latvieši un lietuvieši.

Uz tikšanos februārī Baltkrievu kultūras centrs uzaicināja Ebreju kopienu. Sarunas tēma būs pasaules līmeņa mākslinieks, ekspresionists Haims Sutine (1893-1943), ebreju izcelsmes baltkrievs. Būs tikšanās ar citām diasporām, un katru reizi kāds jauns informatīvs pasākums.

Daugavpils – ir daudzveidība. Ar šādu devīzi pilsēta sevi pozicionē, tostarp kā polietnisku, multikulturālu pilsētu. Mēs esam dažādi, bet dzīvojam blakus, esam interesanti viens otram, un kultūru dialogs ir īsts. Projekts noslēgsies ar kopīgu koncertu “Kultūru ziedēšana”, kas notiks maijā Vienības namā un tiks veltīts Pasaules kultūras daudzveidības dienai dialoga un attīstības vārdā.

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centra vadītāja

Žanna Romanovska